HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

16.10.2020

Sastanak vezan uz Konačni prijedlog Zakona o strancima

Dana 16. listopada 2020. u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak vezan uz Nacrt prijedloga Zakona o strancima na kojem su sudjelovale odgovorne osobe iz Ministarstva, Tankerske plovidbe i Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum.

15.10.2020

Prva sjednica pregovaračkog odbora za Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi 2021. - 2022.

Dana 15. listopada u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održana je prva sjednica pregovaračkog odbora za Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi 2021. - 2022. 

05.10.2020

95. sjednica Skupštine

U srijedu, 30. rujna 2020. održana je 95. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Osim članica Udruge, sjednici su se pridružili i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Agencije za obalni linijski pomorski promet. 

 

 

Istaknute točke dnevnog reda bile su:

1. Usvajanje dnevnog reda

2.Usvajanje zapisnika 94. sjednice Skupštine

3. Problemi brodara i suradnja s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture

            a) Zakon o strancima

            b) Priznavanje svjedodžbi ukrajinskih pomoraca

            c) Problemi opstojnosti hrvatske zastave

            d) Uloga Mare Nostruma u kreiranju nove Strategije pomorskog razvitka

            e) Implementacija EU Green Deala smjernica kroz bodovanje/vrednovanje u linijskom brodarstvu

            f) Ostali problemi brodara (dvostruko oporezivanje u Indiji, Medico Rijeka, Pravilnik o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti članova posade…)

4. Program sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove iza 2020.

5. Zakon o šumama: obračun naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma

6. Stanje na brodarskom tržištu i utjecaj pandemije COVID-19 na poslovanje članica

7. Privez-odvez trajekata na državnim linijama u lukama županijskog značaja i prijedlog dopune Pravilnika o kriterijima za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja, način plaćanja veza, uvjete korištenja te određivanja maksimalne visine naknade i raspodjele prihoda, a u svezi Pravilnika o uvjetima i načinu održavanja straže te obavljanju drugih poslova na brodu kojima se osigurava sigurna plovidba i zaštita mora od onečišćenja s brodova

8. Pregovori za novi Nacionalni kolektivni ugovor za pomorce u nacionalnoj plovidbi na brodovima u javnom linijskom prijevozu :

- pitanje radnog vremena, preraspodjele radnog vremena, odmori i ostalo i primjena važećih propisa 

- pitanje financijskog okvira budućeg novog NKU za pomorce u nacionalnoj plovidbi i važeći ugovori za linije u javnom pomorskom prijevozu

- pitanje proširenja budućeg novog NKU za  pomorce u nacionalnoj plovidbi na djelatnost javnog linijskog pomorskog prijevoza

9. Emission Trading Scheme u pomorstvu i Uredba (EU) 2015/757 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2015. o praćenju emisija ugljikova dioksida iz pomorskog prometa, izvješćivanju o njima i njihovoj verifikaciji

10. Imenovanje pregovaračkog tima za pregovore oko obnove NKU za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi i o obnovi CBA za non-EU pomorce na brodovima pod hrvatskom zastavom u međunarodnoj plovidbi

11. Razno

09.07.2020

Europska komisija pokrenula savez za čisti vodik

 
Kako bi postala klimatski neutralna do 2050., Europa mora preobraziti svoj energetski sustav koji je izvor više od 75 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u. 
 
Jučer donesenim strategijama za integraciju energetskog sustava i čisti vodik otvara se put za učinkovitiji i povezaniji energetski sektor s ciljem čišćeg planeta i jačeg gospodarstva. 
 
Te dvije strategije predstavljaju novi plan ulaganja u čistu energiju u skladu s paketom Europske komisije za oporavak Next Generation EU i Europskim zelenim planom. 
 
Kako bi omogućila ostvarivanje ciljeva te strategije, Komisija je jučer pokrenula europski savez za čisti vodik u suradnji s predvodnicima iz industrije, civilnim društvom, nacionalnim i regionalnim ministarstvima te Europskom investicijskom bankom. 
 
Savez će stvoriti portfelj ulaganja za podupiranje proizvodnje čistog vodika u EU-u i poticanje potražnje za vodikom. Istodobno, priopćeno je iz Europske komisije, usredotočit će se na vodik iz obnovljivih izvora koji će se tijekom prijelaznog razdoblja dopuniti vodikom s niskim emisijama ugljika.
 

10.06.2020

94. sjednica Skupštine

Dana 10.lipnja 2020. u Zagrebu je održana 94.sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum na kojoj je prisustvovalo devet od jedanaest članica Udruge. Također, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je svojom prisutnošću pridonio radu sjednice Skupštine. 
 
Istaknute točke dnevnog reda bile su: 
 
Usvajanje dnevnog reda
Usvajanje zapisnika 92 i 93. elektroničke sjednice Skupštine
Stanje na brodarskom tržištu i utjecaj SARS-CoV-2 koronavirusa na poslovanje članica
Otvoreni/neriješeni problemi brodara te sugestije Ministarstvu za rješenje
Izbor novog predsjednika Skupštine
Odluka o razrješenju dosadašnjeg predsjednika (istek mandata)
Odluka o imenovanju predsjednika
Razno

Dana 10.lipnja 2020. u Zagrebu je održana 94.sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum na kojoj je prisustvovalo devet od jedanaest članica Udruge. Također, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je svojom prisutnošću pridonio radu sjednice Skupštine. 

 
Istaknute točke dnevnog reda bile su:
 
1. Usvajanje dnevnog reda
2. Usvajanje zapisnika 92 i 93. elektroničke sjednice Skupštine
3. Stanje na brodarskom tržištu i utjecaj SARS-CoV-2 koronavirusa na poslovanje članica
4. Otvoreni/neriješeni problemi brodara te sugestije Ministarstvu za rješenje
5. Izbor novog predsjednika Skupštine
    a) Odluka o razrješenju dosadašnjeg predsjednika (istek mandata)
    b) Odluka o imenovanju predsjednika
6. Razno
    a) NKU za hrvatske pomorce na LNG brodovima – rasprava
    b) Ostalo
 
Udruga zahvaljuje dosadašnjem predsjedniku Skupštine Udruge, g. Davidu Sopti na predanom radu za Udrugu te mu želi sve najbolje u novim poslovnim pothvatima. Također, čestitamo g. Branimiru Kovačiću na novoizabranoj funkciji predsjednika Skupštine te se nadamo uspješnoj suradnji. Također, želimo i sve najbolje novoizabranom zamjeniku predsjednika Skupštine, g. Igoru Budisavljeviću. 

Prva Prethodna 6 do 10 od 200 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

Program za sufinanciranje ukrcaja vježbenika na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je danas, 16. studenog organizirao sastanak sa članicama Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum. 

16.11.2020

Sastanak s Petrokemijom d.d.

U petak, 13. studenog 2020. održan je online sastanak s Petrokemijom d.d.

13.11.2020

Sastanak s Jadrolinijom

U petak, 13. studenog 2020. Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum je održala sastanak u Jadroliniji zajedno s Hrvatskom udrugom za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka. 

13.11.2020
  • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
    MARE NOSTRUM
  • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
  • + 385 (0)1 6525-370
  • Žiro racun: 2340009- 1100202761
  • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
  • OIB: 32333984326