HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

05.06.2014

Na sjednici Kadrovske komisije održanoj u utorak, 3. lipnja 2014. predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infastrukture (gđa. Anamarija Batinović) prezentirali su novine uvedene novim Pravilnikom o zvanjima i svjedodžbama pomoraca.

Osim pitanja vezanih uz primjenu Pravilnika o zvanjima, na sjednici su raspravljana i pitanja zapošljavanja kadeta i vježbenika stroja, beneficirani staž pomoraca u nacionalnoj plovidbi, te primjena Zakona o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Dogovoreno je da će brodari u suradnji sa Ministarstvom izraditi nacrt Programa za zapošljavanje kadeta i asistenata koji bi bio predložen Vladi RH za iduću proračunsku godinu, a koji bi koristio elemente iz Zakona o zapošljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, ali uvažavajući specifičnosti pomorstva.

Na sjednici se raspravljalo i o uvjetima za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti, te je ukazano na nužnost to skorije izmjene hrvatskih propisa o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti u skladu sa smjernicama WHO i MLC Konvencijom.

Uz članove Kadrovske komisije i ravnateljicu Mare Nostruma, u radu sjednice su sudjelovali g. Boško Ercegovac, načelnik Sektora i g. Roko Mrvica, savjetnik iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

30.05.2014

Iako Konvencija o upravljanju i nadzoru balastnih voda i taloga, 2004. g. još nije stupila na snagu i iako ovaj složeni međunarodni instrument uključujući i prateće Smjernice još nije pružio odgovore na brojna pitanja vezana uz njenu primjenu, hrvatski brodari se pripremaju za njenu primjenu.

Tako su 27. i 28. lipnja 2014. u Jadroplovu u Splitu, u organizaciji Tehničke komisije Mare Nostruma održane prezentacije više proizvođača uređaja za obradu balastnih voda. Prezentacije su ujedno bile i prigoda da se rasprave neke od tehničkih nejasnoća vezanih uz primjenu standarda obrade balastnih voda na brodovima.

29.05.2014

U utorak, 3. lipnja 2014., s početkom u 11 sati, održat će se u prostorijama Mare nostruma sjednica Kadrovske komisije.

29.05.2014

U četvrtak, 5. lipnja 2014., s početkom u 12 sati u Brodogradilištu Viktor Lenac, u organizaciji Mare nostruma, Tankerske plovidbe i Brodogradilišta Viktor Lenac, održat će se prezentacija uređaja za odsumporavanje (SCRUBER)

26.05.2014

Komitet Pariškog memoranduma unaprijedio je status brodova hrvatske zastave! U Godišnjem izvješću za 2013. godinu, koju je na svojoj godišnjoj sjednici Komitet Pariškog memoranduma usvojio protekli tjedan, je naime, unaprijeđen status hrvatske zastave. Hrvatska se tako za jedno mjesto popela na Bijeloj listi Pariškog memoranduma i sada se nalazi na 9. mjestu od ukupno 45 zemalja. Na Sivoj listi je 19 zemalja, na Crnoj listi 14.

Kao osnovni alat za mjerenje uspješnosti svake državne zastave, Pariški memorandum primjenjuje statističku metodu koja na temelju postotka zaustavljanja brodova određene zastave, te uzimajući u obzir ukupan broj inspekcijskih pregleda na brodovima određene zastave, rezultira svrstavanje državnih zastava na Crnu, Sivu odnosno Bijelu listu. Pri tome su države zastave na Crnoj listi značajno lošije od prosjeka Pariškog memoranduma koji čine države na sivoj listi, dok su a države na Bijeloj listi po svim parametrima znatno bolje od prosjeka Pariškog memoranduma.

Cilj određivanja statusa po kriterijima Memoranduma je sprečavanje plovidbe brodovima koji ne zadovoljavaju standarde regije Pariškog memoranduma. Unaprjeđenje statusa hrvatskih brodova na Bijeloj listi vrijedan je uspjeh postignut prvenstveno zalaganjem inspekcijskih službi nadležnoga Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatskog registra brodova i hrvatskih brodara čiji brodovi plove u međunarodnoj plovidbi.

Osim ovog postignuća, Hrvatska je doživjela još jedno i u Americi. Američka obalna straža je, naime, u svom Godišnjem izvješću za 2013. godinu Hrvatsku, zajedno s Belgijom i Singapurom, predložila za najbolju zastavu u SAD-u, a na osnovu rezultata inspekcijskih pregleda hrvatskih brodova u lukama Sjedinjenih Američkih Država.

IZVOR: Web stranica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture

Prva Prethodna 211 do 215 od 228 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum je postala član Udruženja brodovlasnika Europske zajednice (ECSA)

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum je od 1. siječnja 2023. godine postala punopravni član Udruženja brodovlasnika Europske zajednice (ECSA). 

24.01.2023

Čestit Božić i sretna 2023. godina!

23.12.2022

Sretan dan sv. Nikole!

06.12.2022

Rezultati projekta GUTTA - savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region

Je li moguće unaprijediti i poboljšati pomorski promet te istovremeno pridonijeti smanjenju emisija u području mobilnosti? Put prema održivom trajektnom prijevozu sada može imati koristi od nove i učinkovite web usluge za određivanje povoljne rute broda. To je moguće zahvaljujući projektu GUTTA.

01.07.2022
  • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
    MARE NOSTRUM
  • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
  • + 385 (0)1 6525-370
  • Žiro racun: 2340009- 1100202761
  • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
  • OIB: 32333984326