HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

29.05.2014

U utorak, 3. lipnja 2014., s početkom u 11 sati, održat će se u prostorijama Mare nostruma sjednica Kadrovske komisije.

29.05.2014

U četvrtak, 5. lipnja 2014., s početkom u 12 sati u Brodogradilištu Viktor Lenac, u organizaciji Mare nostruma, Tankerske plovidbe i Brodogradilišta Viktor Lenac, održat će se prezentacija uređaja za odsumporavanje (SCRUBER)

26.05.2014

Komitet Pariškog memoranduma unaprijedio je status brodova hrvatske zastave! U Godišnjem izvješću za 2013. godinu, koju je na svojoj godišnjoj sjednici Komitet Pariškog memoranduma usvojio protekli tjedan, je naime, unaprijeđen status hrvatske zastave. Hrvatska se tako za jedno mjesto popela na Bijeloj listi Pariškog memoranduma i sada se nalazi na 9. mjestu od ukupno 45 zemalja. Na Sivoj listi je 19 zemalja, na Crnoj listi 14.

Kao osnovni alat za mjerenje uspješnosti svake državne zastave, Pariški memorandum primjenjuje statističku metodu koja na temelju postotka zaustavljanja brodova određene zastave, te uzimajući u obzir ukupan broj inspekcijskih pregleda na brodovima određene zastave, rezultira svrstavanje državnih zastava na Crnu, Sivu odnosno Bijelu listu. Pri tome su države zastave na Crnoj listi značajno lošije od prosjeka Pariškog memoranduma koji čine države na sivoj listi, dok su a države na Bijeloj listi po svim parametrima znatno bolje od prosjeka Pariškog memoranduma.

Cilj određivanja statusa po kriterijima Memoranduma je sprečavanje plovidbe brodovima koji ne zadovoljavaju standarde regije Pariškog memoranduma. Unaprjeđenje statusa hrvatskih brodova na Bijeloj listi vrijedan je uspjeh postignut prvenstveno zalaganjem inspekcijskih službi nadležnoga Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatskog registra brodova i hrvatskih brodara čiji brodovi plove u međunarodnoj plovidbi.

Osim ovog postignuća, Hrvatska je doživjela još jedno i u Americi. Američka obalna straža je, naime, u svom Godišnjem izvješću za 2013. godinu Hrvatsku, zajedno s Belgijom i Singapurom, predložila za najbolju zastavu u SAD-u, a na osnovu rezultata inspekcijskih pregleda hrvatskih brodova u lukama Sjedinjenih Američkih Država.

IZVOR: Web stranica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture

16.05.2014

Mare Nostrum je u pismu koje je uputilo Ministarstvu vanjskih i europskih poslova upozorilo na negativne posljedice koje bi potpuni embargo prema Rusiji imao na poslovanje hrvatskih brodara. Naime, neki od hrvatskih brodara imaju dugoročne ugovor o prijevozu ruskog ugljena iz baltičkih luka za luke u EU, pa bi se uvođenje embarga izuzetno negativno odrazilo na njihovo poslovanje.

15.05.2014

U pismu koje je jučer Mare Nostrum uputio CERP-u i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ističe se da se Udruga zalaže da se u procesu prodaje dionica trgovačkog društva Jadroplov d.d. Split, osigura kontinuitet poslovanja trgovačkog društva Jadroplov d.d. u Splitu i rast  njegove osnovne djelatnosti- brodarstva.  Jednako tako, Mare Nostrum smatra da bi bilo izuzetno bitno osigurati obveze budućeg vlasnika glede zapošljavanja hrvatskih pomoraca koji su izloženi konkurenciji jeftinijih pomoraca s dalekog istoka kao i nastavak izobrazbe mladih pomoraca. U tom kontekstu Mare Nostrum podržava prijedloge koje je u ovom predmetu CERP-u dostavilo nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

„Smatramo da se ovi ciljevi mogu postići kroz obvezivanje ponuditelja u postupku prodaje na prihvaćanje novog investicijskog ciklusa, zadržavanje ili povećanje  postojećeg broja europskih/hrvatski pomoraca, zadržavanje sjedišta tvrtke u Splitu, te zadržavanje flote pod zastavom države članice EU.“ navodi se u pismu.

Prva Prethodna 221 do 225 od 236 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

Imenovanje Ivone Anić Miklec ravnateljicom Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

Dana 1. siječnja 2024. godine, gospođa Ivona Anić Miklec, preuzela je dužnost ravnateljice Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum. Udruga će pod vodstvom ravnateljice nastaviti biti odgovornim socijalnim partnerom u kolektivnim pregovorima sa sindikatima te će promicati interese hrvatskih brodara pred svim nadležnim tijelima državne uprave i lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i pred nadležnim tijelima na međunarodnoj i EU razini. Udruga će u narednom periodu snažno podržavati svoje članice u digitalnoj i zelenoj tranziciji njihova poslovanja na putu ka održivom brodarstvu. Udruga će raditi na jačanju svog identiteta i suradnje sa srodnim udruženjima kao i osnaživanjem položaja Mare Nostruma pod okriljem njegove europske obitelji – Udruženja brodovlasnika Europske zajednice (ECSA).

02.01.2024

Sretan Božić i nova 2024. godina

24.12.2023

Seminar EU Emissions Trading System (ETS)

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum organizirala je edukativni Seminar na temu EU ETS 19. prosinca 2023. godine na kojem je glavnu riječ držao g. Dino Kučić, specijalist za nabavu goriva i održiv razvoj - EMS/EnMS manager u Croatia Airlines.

24.12.2023

123. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

U ponedjeljak, 11. prosinca 2023. u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu je održana 123. sjednica Skupštine. Na sjednici je sudjelovalo šest članica Udruge, a gost sjednice bio je Kap. Siniša Orlić.

24.12.2023

120. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

U četvrtak, 28. rujna 2023. u prostorijama Tankerske Plovidbe u Zadru je održana 120. sjednica Skupštine. Na sjednici je prisustvovalo devet članica Udruge, a gost sjednice bila je predstavnica Agencije za obalni linijski pomorski promet.

02.10.2023

Europski brodarski samit 2023

Europski pomorski samit održan je u Bruxellesu 19. i 20. rujna 2023. Naglašena je strateška važnost pomorstva i pomoraca za gospodarstvo i sigurnost EU-a budući da se njime prevozi više od 72 % vanjske trgovine EU-a i osigurava opskrba osnovnim dobrima kao što je hrana, energetika, farmaceutika i sirovine. Europski brodski prijevoz čini gotovo 40% svjetske flote. Razgovaralo se o važnim aspektima zelenog prijelaza u brodarstvu, kao što su brodarstvo s niskim i nultim udjelom ugljika, čistim gorivima, inovativnim tehnologijama, dizajnom plovila, kao i o tome kako je adekvatno financiranje brodova ključno za provedbu održivosti i postizanje zelenih prijelaza i klimatskih ciljeva.

22.09.2023

Potpisan Kolektivni ugovor za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu

Potpisan Kolektivni ugovor za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu

Dana 29. lipnja 2023. godine u prijepodnevnim satima u Rijeci u prostorijama Jadrolinije potpisan je Kolektivni ugovor za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu.

Na svečanom potpisivanju Ugovora nazočni su bili potpredsjednik Vlade RH te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, predstavnici Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, predstavnici sindikalnih partnera te ostali cijenjeni uzvanici.

Potpisnici ugovora su Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum, Sindikat pomoraca Hrvatske i Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske.

21.09.2023

118. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

U četvrtak, 18. svibnja 2023. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Puli je održana 118. sjednica Skupštine. Na sjednici je prisustvovalo osam članica Udruge, a gosti sjednice su bili predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, Agencije za obalni linijski pomorski promet i Croatia Airlines.

31.05.2023

Sastanak s temom „Nadzor brodova Hrvatske državne pripadnosti u stranim lukama od strane inspektora države luke (PSC)“

Sastanak s temom „Nadzor brodova Hrvatske državne pripadnosti u stranim lukama od strane inspektora države luke (PSC)“ se održao dana 4. travnja 2023. godine.

28.04.2023

Sretan Uskrs!

09.04.2023

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum je postala član Udruženja brodovlasnika Europske zajednice (ECSA)

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum je od 1. siječnja 2023. godine postala punopravni član Udruženja brodovlasnika Europske zajednice (ECSA). 

24.01.2023

Rezultati projekta GUTTA - savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region

Je li moguće unaprijediti i poboljšati pomorski promet te istovremeno pridonijeti smanjenju emisija u području mobilnosti? Put prema održivom trajektnom prijevozu sada može imati koristi od nove i učinkovite web usluge za određivanje povoljne rute broda. To je moguće zahvaljujući projektu GUTTA.

01.07.2022
  • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
    MARE NOSTRUM
  • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
  • + 385 (0)1 6525-370
  • Žiro racun: 2340009- 1100202761
  • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
  • OIB: 32333984326