HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

18.01.2019

Obilazak novog međunarodnog putničkog terminala Zadar

U petak, 18. siječnja 2019. godine u Zadru je održana prezentacija vezana za unaprjeđenje lučke infrastrukture putem Operativnog programa konkurentnosti i kohezija.  Zamjenik ravnatelja lučke uprave Zadar, g. Djani Štambuk, nakon prezentacije poveo je ravnatelja Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, g. Sandra Vidasa, u obilazak novog međunarodnog putničkog terminala Zadar, unutar putničke luke Gaženica, a čiji se početak rada očekuje u početkom drugog kvartala 2019.godine.

 

 

 

 

12.12.2018

86. sjednice Skupštine Udruge i potpisivanje NKU-a

86. sjednice Skupštine Udruge

 

Dana 10. prosinca 2018. održana je 86. sjednice Skupštine Udruge na kojoj su bili nazočni članovi Skupštine/ zamjene članova Skupštine:

Vicenco Jerković, Atlantska plovidba

Marinko Popović, Hrvatski registar brodova 

Dražen Padovan, Jadranski pomorski servis

David Sopta, Jadrolinija

Branimir Kovačić, Jadroplov

Mario Pavić, Tankerska plovidba

 

 Istaknute točke dnevnog reda bile su:

 • Stanje na brodarskom tržištu i perspektiva za 2019. godinu
 • Izvještaj o radu u 2018. godini
 • Program rada za 2019. godinu
 • Financijski plan za 2019. godinu
 • Odluka o verificiranju konačnog teksta Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi (2019. – 2020.)
 • Odluka o imenovanju ravnatelja HUB Mare Nostrum

 

Potpisivanje Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi (2019. – 2020.)

 

Nakon sjednice Skupštine, na kojoj je verificiran konačni tekst Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi (2019. – 2020.), g. David Sopta, predsjednik Skupštine HUB Mare Nostrum i g. Neven Melvan, glavni tajnik Sindikat pomoraca Hrvatske potpisali su  Nacionalni kolektivni ugovora za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi (2019. – 2020.), koji će se primjenjivati od 1. siječnja 2019.

05.12.2018

Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe u Zadru

Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe u Zadru

 

ZADAR – Svečano obilježavanje ovogodišnjih ‘Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe‘, posvećeno hrvatskom pomorstvu i unutarnjoj plovidbi i svim segmentima hrvatskog pomorskog sektora, ove godine održavat će se tijekom predstojeća dva dana u Zadru, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nakon simboličnog polaganja vijenca u more za sve nestale pomorce, sutra počinje bogat prigodni program, ispunjen raznovrsnim sadržajima iz domene pomorstva, pomorske kulture, obrazovanja i znanosti te pomorskih običaja i vještina, nastavno svečanosti polaganja vijenaca odvijat će se po predviđenom redoslijedu i na različitim lokacijama:

 • Pripetavanja brodskih kuhara‘ u dvorištu Turističkog informativnog centra Zadar (Palača Cedulin), s početkom u 10.00 sati, uz predviđeno trajanje programa do 14.00 sati, gdje će svi građani moći besplatno kušati pripremljene ukusne morske specijalitete;
 • u vremenu od 10.30 do 11.00 sati u Pomorskoj školi Zadar (Ante Kuzmanića 1), održat će se predstavljanje ‘Projekta Ministarstva za nabavu opreme‘, u okviru kojega će Pomorska škola Zadar otvoriti svoja vrata te svima zainteresiranim posjetiteljima pokazati novo nabavljenu nastavnu opremu;
 • u 11.00 sati, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, započet će program pod nazivom ‘Natjecanje studenata pomorskih fakulteta‘ na temu ‘Kako vidim hrvatsko pomorstvo u narednom petogodišnjem razdoblju?‘. Natjecanju studenata nazočit će državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac, a program će se održavati u prostorijama Zadarskog sveučilišta (Ulica Mihovila Pavlinovića 1), a predviđeno vrijeme trajanja programa je do 12.45 sati dok v.d. ravnatelja Sandro Vidas sudjeluje u žiriju natjecanja.

Vrhunac događanja prvoga dana programa bit će Svečana akademija, u sklopu koje će ministar Oleg Butković, sa suradnicima ispred resornog Ministarstva dodijeliti priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, koji su dali poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe. Svečanost će biti upriličena u Arsenalu (Trg tri bunara 1), s početkom u 19.30 sati, izvještava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

29.11.2018

Održana sjednica Tehničke komisije

Na sjednici je raspravljano o:

 1. Izvješću sa 73. sjednice MEPC-a
 2. Program rada za 2019. godinu
 3. Global Sulphur Cap 2020.
 4. Inicijativa za LIFE program
 5. Inicijativa za program istraživanja i razvoja u poduzećima - primjena ukapljenog vodika
 6. Projekt GUTTA – predstavljanje projekta, Sveučilište u Zadru i Udruga

23.11.2018

Održana 4. sjednica Komisije za pravna pitanja i osiguranje

Održana 4. sjednica Komisije za pravna pitanja i osiguranje

14. studenog 2018. održana je 4. sjednica Komisije za pravna pitanja i osiguranje na kojoj su razmatrane sljedeće točke dnevnog reda:

 1. Izmjene i dopune Pomorskog zakonika
 2. Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova
 3. Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama
 4. Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu
 5. Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave
 6. Program rada za 2019. godinu

Kako se predviđa da prijedlog Izmjena i dopuna Pomorskog zakonika bude na dnevnom redu Vlade 12. prosinca 2018., koja šalje konačni prijedlog na usvajanje Saboru Republike Hrvatske, raspravljano je o preostalim pitanjima vezanim za Pomorski zakonik: porez po tonaži, definiciji putovanja jahte i pitanje raspreme.

 

O Pravilniku o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova ukazano je na problem nevjerodostojnosti izjava liječnika obiteljske medicine o zdravstvenom stanju pomoraca, što brodarima izaziva velike materijalne i druge probleme radi specifičnosti rada i života na brodu.

Predloženo je da se inicira izmjena Pravilnika o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova te da se oformi radna skupina za izmjenu  Pravilnika. Također je napomenuto da se psihološko testiranje pomoraca radi samo pri zapošljavanju, što nije dostatno, a također je potrebno inicirati i promjenu testova pri Komori psihologa

Vezano uz prijedlog  Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama iz rujna 2018., istaknuto je da je  prijedlog Zakona preliberalan na uštrb kvalitete tržišta i poslovanja naših brodara te da bi se kroz predmetni Zakon trebalo riješiti pitanje priveza i odveza jer je najavljeno za 2019. plaćanje usluge priveza i odveza lučkim kapetanijama pri svakom ticanju u obalno linijskom pomorskom prometu.

Prijedlog će se dopuniti s prijedlogom dodatka članka vezanim uz buku u lukama i izmjenama i dopunama čl. 149. ZPDML koji definira usluge priveza i odveza. Kompletiran nacrt prijedloga i izmjena ZPDML usuglasiti će se sa članicama te dostaviti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Vezano za Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu ove godine se predviđa ukidanje Agencija za obalni linijski pomorski promet, a ostale izmjene su predviđene u 2019. godini. Rasprava i potencijalne izmjene i dopune Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i Pravilnika o uvjetima za obavljanje pomorske kabotaže u Republici Hrvatskoj, biti će uvrštene u Program rada za 2019. godinu Komisije za pravna pitanja i osiguranje.

Prva Prethodna 16 do 20 od 166 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

Objavljeni podaci o ispuštanju CO2 emisija s brodova

Po prvi put EMSA je objavila podatke o ispuštanju CO2 emisija s brodova u skladu s Uredbom EU-a o MRV-u. 
Po prvi put EMSA je objavila podatke o ispuštanju CO2 emisija s brodova u skladu s Uredbom EU-a o MRV-u. 
Po prvi put EMSA je objavila podatke o ispuštanju CO2 emisija s brodova u skladu s Uredbom EU-a o MRV-u. 
U skladu s Uredbom EU-a o MRV-u, po prvi put EMSA je objavila podatke o ispuštanju CO2 emisija s brodova. 
02.07.2019

Sjednica pregovaračkog odbora HUB Mare Nostrum

U četvrtak, 6. lipnja 2019. s početkom u 11.00 sati u prostorijama Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum održana je sjednica pregovaračkog odbora za kolektivno pregovaranje oko Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce iz trećih zemalja ukrcanih na brodove hrvatske zastave. 

06.06.2019

Održana 88. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

Dana 17. svibnja 2019. održana je 88. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum u Zagrebu.

17.05.2019

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum na Danu karijera Pomorskog fakulteta u Rijeci

U srijedu, 15. svibnja 2019. Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum sudjelovala je na Danu karijera Pomorskog fakulteta u Rijeci gdje je uputila na mogućnosti zapošljavanja kod svojih članica brodara.

16.05.2019
 • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
  MARE NOSTRUM
 • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
 • + 385 (0)1 6525-370
 • + 385 (0)1 6525-371
 • Žiro racun: 2340009- 1100202761
 • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
 • OIB: 32333984326