Question  3  could be divided into two questions  with the first asking whether there are any standards,  rules  etc   governing the disposal of sediments.  The  existing text  could remain  which asks   whether  regulations  will be passed  on or before December 31, 2016.       


Article 5 of the BWM Convention speaks to the safe disposal of the sediment  that does not impair or damage the environment etc of  the State party or other States .  This would require the ports and terminals to have a waste management plan  which would include  a waste disposal plan with options for disposal of the waste.  I was wondering whether the questionnaire should cover the matter of  the existence of  such plans. 

Question  18   presumes  a land based option for the  final disposal of the sediment..  The question could be preceded  by asking  what are the available  options for disposal of the sediment .   Is it possible  for instance  for the sediment to be disposed of at sea ?  Would for instance the  London Protocol  and its Waste Assessment Guidelines cover  the disposal of sediments  at sea  ?. 
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