HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

07.10.2019

INTERNATIONAL AND COMPARATIVE MARITIME LAW CONFERENCE

19 - 20. rujna 2019. u Dubrovniku se održala konferencija pod nazivom: "International and Comparative Maritime Law Conference".

Na konferenciji je sudjelovao ravnatelj Udruge, g. Sandro Vidas te održao prezentaciju pod nazivom: "Gas Emission Reduction Strategy of Croatian Liner Passenger Fleet".  

04.10.2019

HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM ORGANIZIRALA DAN EUROPSKE SURADNJE U SKLOPU GUTTA PROJEKTA

U srijedu, 2. listopada 2019. godine u prostorijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije održan je sastanak Upravnog odbora projekta GUTTA –  „savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region“ u organizaciji Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum. Prvi dio sastanka bio je otvoren za javnost te je obilježen kao Dan europske suradnje, a službeni jezik cijelog događaja bio je engleski.
 
Ravnatelj Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, g. Sandro Vidas pozdravio je prisutne te najavio kapetana, g. Sinišu Orlića, pomoćnika ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Uprave sigurnosti plovidbe, koji je otvorio konferenciju. Vanjski suradnik projekta, g. Miguel Madeira iz Europske agencije za pomorsku sigurnost održao je prezentaciju o Thetis platformi Europske agencije za pomorsku sigurnost, a koja se tiče javne objave podataka vezanih uz C02 emisije brodova. Konferenciji je pridonijela i gđa Anija Vudrić iz Agencije za obalni linijski pomorski promet održavši prezentaciju o važnosti putničkog prijevoza između Italije i Hrvatske.
 
Koordinator projekta, g. Ginanadrea Mannarini iz Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene prezentirao je glavne ciljeve GUTTA projekta te dosadašnje rezultate, a g. Josip Orović, profesor Sveučilišta u Zadru predstavio je postignuća u optimiranju brodskog pogonskog sustava Jadrolinije na ruti Dubrovnik - Bari  i Zadar - Ancona. Za kraj, gđa Evangelia Piteni iz Lučke uprave južnog Jadrana iz Barija istaknula je važnost novih pomorskih ruta za poboljšanje mobilnosti između Italije i Hrvatske.
 
Nakon završetka javnog dijela konferencije, projektni partneri nastavili su sastanak Upravnog odbora GUTTA projekta.
 

20.09.2019

HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM ORGANIZIRA EUROPEAN COOPERATION DAY

Po prvi put Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum kao projektni partner organizira prvi Steering Committee sastanak koji će se održati 2. listopada u Zagrebu, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, u sklopu GUTTA projekta koji je koji je vezan za efikasniji i zeleni međunarodni promet.

Projekt GUTTA  započeo je 1. siječnja 2019, a traje do 30. lipnja 2021. Vodeći partner Projekta je Euro-mediteranski centar za klimatske promjene iz Italije, a ostali projektni partneri su: Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Sveučilište u Zadru te Lučka uprava južnog Jadrana iz Barija, Italija.

Projekt GUTTA bavi se unaprjeđenjem kvalitete, sigurnosti i ekološke održivosti pomorskih i obalnih prijevoznih usluga i čvorova promicanjem multimodalnosti između Italije i Hrvatske. Glavni cilj GUTTA projekta je podržati dekarbonizaciju već postojećih prekograničnih ruta i pripremiti temelje za stvaranje novih ruta između Italije i Hrvatske kroz optimizaciju i podršku implementacije MRV Uredbe (EU 757/2015) vezane uz CO2 emisije. Trgovanje i naplata CO2 emisija predviđena je faza u postojećem europskom zakonodavstvu. Stoga je GUTTA vrlo dobro pozicionirana za doprinos direktnom nadzoru provedbe MRV Uredbe.

Prvi dio sastanka bit će organiziran kao konferencija za javnost te će biti obilježena kao European Cooperation Day. Službeni jezik konferencije je engleski.

 

Dnevni red:

8:30 – 9:00

Registration

9:00

Introduction and Chair

(Sandro Vidas, CSA Mare Nostrum, Zagreb - Croatia)

9:10

Greetings

(Siniša Orlić, HR Ministry of Maritime Affairs, Transport and Infrastructure, Zagreb - Croatia)

9:20

Publication of ships' CO2 emission data through the EMSA-thetis platform

(Miguel Madeira, EMSA, Lisbon- Portugal)

9:35

The importance of Italy-Croatia Cross – Border Transport

 (Anija Vudrić, Coastal Shipping Agency, Split- Croatia )

9:40

GUTTA project – Insights

(Gianandrea Mannarini, CMCC, Lecce- Italy)

9:55

Ferryboat vessel propulsion and

performance data

(Josip Orović, University of Zadar, Zadar - Croatia)

10:10

New Maritime Routes for improving Italy-Croatia CB mobility

(Evangelia Piteni, AdSP-MAM, Bari-Italy)

10:25

Group Photo

10:30

Coffee Break

11:00

End of the event

 

Više informacija o Konferenciji pronađite na sljedećoj poveznici: https://www.ecday.eu/event/steering-committee-conference-project-gutta/

 

S obzirom na ograničeni broj sudionika, molimo sve zainteresirane da se jave na mail: office@csamarenostrum.hr

Napominjemo, sudjelovanje je besplatno, a registracija obavezna. 

 

19.09.2019

Održana 89. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

Dana 4. rujna 2019. održana je 89. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum u Lisabonu gdje su se članovi sjednice susreli s direktoricom Europske agencije za sigurnost mora, gđom Majom Markovčić Kostelac.

Nadalje, gđa Markovčić Kostelac povela je članove sjednice u odjeljak EMSA-e gdje su brodari imali priliku vidjeti sva plovila koja plove u europskim teritorijalnim vodama te na koji se način može preko dronova pratiti ispuštanje emisija s brodova, njihova ruta te onečišćenje mora.

Poslije Skupštine, ravnatelj Udruge, g. Sandro Vidas dao je intervju te osvrt za radio emisiju: „Pomorska večer“, gdje je naglasio kako se na Skupštini najviše raspravljalo o Pravilniku za sufinanciranje vježbenika, a donesen je zaključak kojim se podržava donošenje novog Pravilnika.

Cijeli intervju s ravnateljem g. Vidasom možete poslušati na sljedećoj poveznici: https://radio.hrt.hr/ep/pomorska-vecer/312981/

 

Sjednici su nazočili predstavnici sljedećih članica Udruge:

Atlantska plovidba

Brodosplit

Hrvatski registar brodova

Jadranski pomorski servis

Jadrolinija

Jadroplov

Rapska plovidba

Tankerska plovidba

Uljanik plovidba

 

Također, sjednici su nazočili predstavnici iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Agencije za obalni linijski promet.

 

Istaknute točke dnevnog reda bile su:

 1. Usvajanje dnevnog reda
 2. Usvajanje zapisnika 88. sjednice Skupštine
 3. Stanje na brodarskom tržištu
 4. Odluka o imenovanju predsjednika i članova Nadzornog odbora
 5. Odluka o imenovanju predsjednika i dopredsjednika stručnih komisija
 6. Odluka o financiranju poslijediplomskog sveučilišnog studija ravnatelja
 7. NKU- nacionalna plovidba- status pregovaračkih odbora
 8. Realizacija financijskog plana za razdoblje 1.1. – 30.6.2019
 9. Razno

17.09.2019

International and Comparative Maritime Law Conference – Current Development and Trends

Dana 19. i 20. rujna 2019. u Dubrovniku će se održati International and Comparative Maritime Law Conference – Current Development and Trends. Konferenciju organizira Hrvatsko društvo za pomorsko pravo te Inter University Centre Dubrovnik.

Konferencija će pružiti uvid u zajedničko istraživanje nedavnog razvoja međunarodnih i nacionalnih propisa u području pomorskog prava između međunarodne suradnje nekoliko hrvatskih akademskih institucija koje su članice IUC-a (Sveučilište u Zagrebu, Jadranski institut Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Splitu) s nizom visokih učilišta iz inozemstva (Sveučilište u Bologni, Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište Swansea, Sveučilište u Gdansku i Sveučilište u Tirani).

Cilj Konferencije je raspravljati i uspoređivati ​​zakonske propise različitih zemalja i analizirati odredbe odgovarajućih pomorskih konvencija. Govornici će biti istaknuti sveučilišni profesori i drugi stručnjaci za pomorsko pravo. Konferencija je posvećena zainteresiranim sudionicima iz akademskih krugova, diplomiranim i postdiplomskim studentima, mlađim istraživačima, praktičarima, pravnim službenicima iz državnih institucija, sudova, odvjetnika, nevladinih organizacija, itd. 

 

Prva Prethodna 6 do 10 od 177 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

Održan sastanak vezan uz prijedlog Pravilnika o upisniku brodova, ispravama te najvišoj dopuštenoj starosti i tehničkim uvjetima za upis brodova u upisnik brodova kao i prijedloge isprava za pomorske objekte.

Dana 27. studenog 2019. u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak u vezi prijedloga Pravilnika o upisniku brodova, ispravama te najvišoj dopuštenoj starosti i tehničkim uvjetima za upis brodova u upisnik brodova kao i prijedloge isprava za pomorske objekte. Prijedlozi Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum uzeti su u obzir kako bi se novi prijedlog Pravilnika usavršio i prilagodio praktičnim situacijama.

27.11.2019

ARCA 2019 Blue-Green Hub inovacijska konferencija „Nove tehnologije u plavom sektoru: Zelene inovacije u hrvatskoj brodogradnji“

U okviru 17. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2019 17. listopada 2019. organizirana je ARCA 2019 Blue-Green Hub inovacijska konferencija „Nove tehnologije u plavom sektoru: Zelene inovacije u hrvatskoj brodogradnji“. 

24.10.2019

Održana 52. sjednica Financijske komisije Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

Dana 16. listopada 2019. održana je 52. sjednica Financijske komisije Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum u Zagrebu.

16.10.2019

Državni tajnik Josip Bilaver na konferenciji o traganju i spašavanju na moru predstavio smjernice unapređenja sustava sigurnosti plovidbe

Državni tajnik za more Josip Bilaver izjavio je u ponedjeljak u Dubrovniku da je Jadransko more sigurno za plovidbu, ali je zbog rasta prometa i turističkog razvoja te čestih vremenskih promjena, broj akcija traganja i spašavanja svake godine sve veći.

15.10.2019

Predstavljen GUTTA projekt u Veneciji

Dana 27. rujna 2019. Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum predstavila je svoj GUTTA projekt na završnoj konferenciji TRANSPOGOOD projekta u Veneciji. 

09.10.2019

INTERNATIONAL AND COMPARATIVE MARITIME LAW CONFERENCE

Od 19 - 20. rujna 2019. u Dubrovniku se održala konferencija pod nazivom: "International and Comparative Maritime Law Conference". 

07.10.2019

HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM ORGANIZIRALA DAN EUROPSKE SURADNJE U SKLOPU GUTTA PROJEKTA

U srijedu, 2. listopada 2019. godine u prostorijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije održan je sastanak upravnog odbora projekta GUTTA –  „savinG fUel and emissions from mariTime Transport in the Adriatic region“ u organizaciji Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum.

04.10.2019

HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM ORGANIZIRA EUROPEAN COOPERATION DAY

Po prvi put Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum kao projektni partner organizira prvi Steering Committee sastanak koji će se održati 2. listopada u Zagrebu, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, u sklopu GUTTA projekta koji je koji je vezan za efikasniji i zeleni međunarodni promet.

20.09.2019

Održana 89. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

Dana 4. rujna 2019. održana je 89. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum u Lisabonu gdje su se članovi sjednice susreli s direktoricom Europske agencije za sigurnost mora, gđom Majom Markovčić Kostelac.

19.09.2019

International and Comparative Maritime Law Conference – Current Development and Trends

Dana 19. i 20. rujna 2019. u Dubrovniku će se održati International and Comparative Maritime Law Conference – Current Development and Trends. Konferenciju organizira Hrvatsko društvo za pomorsko pravo te Inter University Centre Dubrovnik.

17.09.2019

Objavljeni podaci o ispuštanju CO2 emisija s brodova

Po prvi put EMSA je objavila podatke o ispuštanju CO2 emisija s brodova u skladu s Uredbom EU-a o MRV-u. 
Po prvi put EMSA je objavila podatke o ispuštanju CO2 emisija s brodova u skladu s Uredbom EU-a o MRV-u. 
Po prvi put EMSA je objavila podatke o ispuštanju CO2 emisija s brodova u skladu s Uredbom EU-a o MRV-u. 
U skladu s Uredbom EU-a o MRV-u, po prvi put EMSA je objavila podatke o ispuštanju CO2 emisija s brodova. 
02.07.2019
 • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
  MARE NOSTRUM
 • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
 • + 385 (0)1 6525-370
 • + 385 (0)1 6525-371
 • Žiro racun: 2340009- 1100202761
 • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
 • OIB: 32333984326