HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

08.04.2019

Inovacije u zelenom brodarstvu

U petak, 5. travnja 2019. godine u prostorijama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održan je forum brodara pod nazivom: „Blue Green Hub“, kroz koji su predstavljene inovacije u zelenom brodarstvu te međunarodne prakse i mogućnosti financiranja.

Forum je održan u suorganizaciji Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske gospodarske komore te Brodarskog instituta, dok je  glavni organizator tvrtka Radionica za ljudske potencijale -  HRradi.

Otvorenju Foruma pridružio se g. David Sopta, predsjednik Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, ujedno i predsjednik Uprave Jadrolinije, koji je u svojem uvodnom govoru pozdravio prisutne. U uvodnom dijelu Foruma obratili su se  g. Branimir Belančić-Farkaš iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, g. Boris Vukušić iz Udruženja male brodogradnje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te gđa Barbra Kristofich Ambruš iz tvrtke Hrradi.

U prvom dijelu programa održane su prezentacije međunarodnih praksi te je predstavljena norveška tvrtka, Optimarin AS, odgovorna za sustave obrade brodskih balastnih voda i taloga, a koju je prezentirala gđa Jurrien Baretta, direktorica tehničke prodaje. Također, g. Matko Barišić, voditelj istraživanja i razvoja, objasnio je dokazana rješenja za plavo – zeleno brodarstvo budućnosti iz tvrtke ABB marine & Ports HBU iz Norveške.

Nadalje, g. Siniša Reljić, direktor Navis Consulta d.o.o. koja je od nedavno članica njemačke Kongsberg grupe, predstavio je važnost inovativne tehnologije za zeleno brodarstvo s posebnim naglaskom na offshore i tržište ro ro putničkih brodova, a gđa Erzsebet L. Buizert, osnivačica i direktorica tvrtke Szalai Scalar Technology, demonstrirala je mogućnost korištenja skalarne energije u pomorskom sektoru.

U drugom dijelu programa predstavljene su mogućnosti financiranja inovativnih rješenja u brodarstvu. G. Karel van Zijl, direktor poslovnog razvoja tvrtke Spliethoff iz Amsterdama, prezentirao je prakse u zelenoj tehnologiji jednog od najvećih svjetskih brodara.. Također, gđa Anne Lise Rognlidalen, direktorica poslovnog razvoja Agencije Innovation Norway, objasnila je mogućnosti financiranja poslovnog razvoja malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj te je zamolila g. Vidasa da pošalje email s upitom za mogućnost prijave članice Brodospas i JPS na uvjete koje pruža ''Blue Growth'' aktivnost.

Za kraj foruma, organizirani su B2B sastanci na kojem su sudjelovale i članice Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, Jadranski pomorski servis te Brodospas. B2B sastanci su organizirani s ciljem međusobnog umrežavanja i informiranja tvrtki kako bi se još više potaknula kompetentnost razvoja zelenog brodarstva koji bi sigurno pridonio konkurentnosti i inovativnosti pomorskog sektora u Hrvatskoj.
Za kraj foruma, organizirani su B2B sastanci na kojem su sudjelovale i članice Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, Jadranski pomorski servis te Brodospas. B2B sastanci su organizirani s ciljem međusobnog umrežavanja i informiranja tvrtki kako bi se još više potaknula kompetentnost razvoja zelenog brodarstva koji bi sigurno pridonio konkurentnosti i inovativnosti pomorskog sektora u Hrvatskoj.
Za kraj foruma, organizirani su B2B sastanci na kojem su sudjelovale i članice Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, Jadranski pomorski servis te Brodospas. B2B sastanci su organizirani s ciljem međusobnog umrežavanja i informiranja tvrtki kako bi se još više potaknula kompetentnost razvoja zelenog brodarstva koji bi sigurno pridonio konkurentnosti i inovativnosti pomorskog sektora u Hrvatskoj.
 

26.03.2019

Održana 19. sjednica Kadrovske komisije za članove Udruge

Danas, 26. ožujka 2019. godine s početkom u 10 sati održana je 19. sjednica Kadrovske komisije u prostorijama Udruge u Zagrebu.

Sjednici su nazočili predstavnici sljedećih članova Udruge:

ATLANTSKA PLOVIDBA

BRODOSPAS

HUB MARE NOSTRUM

JADRANSKI POMORSKI SERVIS

JADROPLOV

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

TANKERSKA PLOVIDBA

ULJANIK PLOVIDBA

 

Glavne točke dnevnog reda bile su:

 

1.            Ukrcaj pomoraca iz trećih zemalja na brodove hrvatske državne pripadnosti u međunarodnoj plovidbi:

               a) Prezentacija o starosnoj strukturi i broju zaposlenih pomoraca u međunarodnoj plovidbi članica Udruge

               b) Trgovačka flota

               c)  Putnički brodovi i jahte

2.            Pravilnik o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova

3.            Pravilnik o ostvarivanju prava na pokriće troškova plaća i doprinosa vježbenika tijekom trajanja vježbeničke službe

4.            Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce u obalno – linijskom pomorskom prometu

-              proširena primjena i reprezentativnost pregovaračkih odbora socijalnih partnera

5.            Razno

 

20.03.2019

13. sjednica Tehničke komisije za članove Udruge i predstavljanje aplikacija za vodik u pomorstvu

 
U petak, 15. ožujka 2019. godine u prostorijama Hrvatskog registra brodova u Splitu održana je 13. sjednica Tehničke komisije. U drugom dijelu Sjednice raspravljalo o implementaciji aplikacija za vodik u pomorstvu, a sudjelovali su predstavnici tvrtki Ballard i Worthington Industries te predstavnik Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.
 
Tvrtka Ballard prezentirala je prednost gorivih članaka u pomorstvu, a tvrtka Worthington Industries je predstavila spremnike za vodik koji omogućuju veće skladištenje plina i garantiranu trajnost kvalitete te se isto mogu primijeniti u pomorskom prometu.
 
Na Sjednici su bili prisutni predstavnici iz sljedećih članova Udruge:
 
BRODOSPAS                                   
HUB MARE NOSTRUM                             
HRVATSKI REGISTAR BRODOVA
JADRANSKI POMORSKI SERVIS   
JADROLINIJA                                  
JADROPLOV
                
Istaknute točke dnevnog reda bile su: 
 
1. MRV uredba – revizija i novosti
2. Izvješće sa sastanka GUTTA, Lecce
3. Antipiratska zaštita – izvještaj od siječnja do ožujka 2019.
4. Operativni program Konkurentnosti i kohezija 2019 – novogradnje i alternativna goriva
5. Razno 
 

11.03.2019

13. sjednica Tehničke komisije za članove Udruge

 
Udruga je s Hrvatskim registrom brodova dogovorila sastanak 13. sjednice Tehničke komisije HUB Mare Nostrum koja će se održati u petak, 15. ožujka 2019., s početkom u 10.00 sati u Splitu, u prostorijama Hrvatskog registra brodova, Marasovićeva 86. 
 
Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red: 
 
Panel 1
 
1. MRC uredba – revizija i novosti
2. Izvješće sa sastanka GUTTA, Lecce
3. Antipiratska zaštita, kvartalni izvještaj
4. Operativni program Konkurentnosti i kohezija 2019 – novogradnje i  alternativna goriva
5. Razno
 
Panel 2 – početak u 12.00 sati
 
1. Predstavljanje tvrtke Worthington i spremnika za vodik
2. Prezentacija tvrtke Ballard i gorivnih članka
 
U drugom dijelu Sjednice, bit će predstavljanje tvrtke Worthington Industries koja je globalna tvrtka za proizvodnju metala te koja surađuje s OEM kako bi proizveli spremnike. Tvrtka proizvodi aplikacije spremnika za vodik koje se koriste u automobilskoj industriji, autobusima za javni prijevoz, prijevoz rasutih tereta i skladištenje. Posebno će biti predstavljanje spremnika za vodik Worthington Tip III CNG, koji omogućuje veće skladištenje plina i garantiranu trajnost kvalitete, a može se primijeniti u pomorskom prometu. 
 
Također, bit će predstavljanje tvrtke Ballard koja je vodeći svjetski proizvođač inovativnih rješenja za čistu energiju i gorive članke.
 
Prednosti tehnologije gorivih članaka za brodove su:
 
• Nulte emisije
• Ekološki održivo rješenje s dugotrajnom, obnovljivom tehnologijom
• Raspon: Visoka energetska gustoća vodika u usporedbi s baterijom; skladištenje tekućine za velike količine i duge kapacitete skladištenja
• Korištenje: Brzo punjenje u usporedbi s dugim vremenom punjenja baterije
• Snaga: Skalabilna, dostavna, distribuirana snaga za pomoćna ili pogonska opterećenja
 

18.02.2019

87. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

 

U petak, 15. veljače 2019. godine u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukutre održana je 87. sjednica Skupštine Udruge na kojoj su bili nazočni članovi Skupštine/zamjene članova Skupštine:

 

Vicenco Jerković, Atlantska plovidba

Mladen Brodarić, Brodospas

Marinko Popović, Hrvatski registar brodova 

Anja Maras Jugo, Jadranski pomorski servis

David Sopta, Jadrolinija

Branimir Kovačić, Jadroplov

Dragan Andrić, Rapska plovidba

Mario Pavić, Tankerska plovidba

 

Također, Skupštini su nazočili: 

Paula Vidović, Agencija za obalni Linijski pomorski promet

Branimir Farkaš, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Siniša Orlić, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

 

 Istaknute točke dnevnog reda bile su:

 

 • Stanje na brodarskom tržištu
 • Izvješće Nadzornog odbora
 • Odluka o imenovanju Pregovaračkog odbora za izradu Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce iz trećih zemalja na brodovima u međunarodnoj pomorskoj plovidbi

Prva Prethodna 6 do 10 od 164 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

Održana 88. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

Dana 17. svibnja 2019. održana je 88. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum u Zagrebu.

17.05.2019

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum na Danu karijera Pomorskog fakulteta u Rijeci

U srijedu, 15. svibnja 2019. Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum sudjelovala je na Danu karijera Pomorskog fakulteta u Rijeci gdje je uputila na mogućnosti zapošljavanja kod svojih članica brodara.

16.05.2019

Održana 51. sjednica Financijske komisije Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine održana je 51. sjednica Financijske komisije Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum u prostorijama Udruge. 

10.05.2019

Po prvi put održani pregovori oko Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce iz trećih zemalja na brodovima hrvatske zastave

U četvrtak, 25. travnja 2019. godine u Zagrebu u prostorijama HUB Mare Nostrum, održan je sastanak prve sjednice pregovaračkih odbora za pomorce iz trećih zemalja na brodovima hrvatske zastave u međunarodnoj plovidbi.

26.04.2019

Sretan Uskrs!

18.04.2019
 • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
  MARE NOSTRUM
 • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
 • + 385 (0)1 6525-370
 • + 385 (0)1 6525-371
 • Žiro racun: 2340009- 1100202761
 • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
 • OIB: 32333984326