HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

14.11.2017

Brod zgnječen u nezapamćenoj nesreći u Uljaniku u vlasništvu je Brodospasa, Splićani će u Pulu poslati višemilijunski odštetni zahtjev

Brod za prijevoz posade "Silni" iz flote splitskog "Brodospasa" u ponedjeljak nije izdržao nalet ploveće samopodizne platforme "Helios" koja se pod snažnim refulima bure otrgnula s veza u pulskom brodogradilištu "Uljanik" i otplutala do južnog dijela najveće istarske luke.

Srećom, nitko nije ozlijeđen, ali Silni ostao je potpuno spljošten i ubrzo potom je potonuo uz operativnu obalu nakon sraza s Golijatom koji se gradi za belgijskog naručitelja čiji kobni pohod nije uspjela spriječiti ni posada škverskog tegljača koja je pokušala udaljiti brodove.

Drama u Uljaniku: jaka bura otkinula konope 'Apolla', metalna grdosija udarila u mul i zgnječila brod do sebe

Time je "Brodospas" vjerojatno ostao bez jednog od dvojice "blizanaca" namijenjenih prijevozu posada na platforme izgrađenih prije desetak godina u Nizozemskoj, čija je pojedinačna vrijednost iznosila 4 milijuna dolara. Za očekivati je da će splitska privatna kompanija ispostaviti "Uljaniku" višemilijunski odštetni zahtjev.

"Silni" je uz "Junaka" već godinama angažiran za prijevoz ljudi između Pule, te plinskih i naftnih platformi u akvatoriju južno od Istre. Brod je dug 35,95 metara, do havarije je bio širok 7,33 metra, može primiti 30 putnika, a na njemu je angažirano šest članova posade.

   

 

 

06.10.2017

Provedba Strategije pametne specijalizacije (S3)- sastanak HUB Mare Nostrum i CIRAZ- a

Povod sastanku su aktivnosti, koje provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom kroz Centar za industrijski razvoj (CIRAZ) kao partnerskom institucijom, vezane za provedbu Strategije pametne specijalizacije (S3). Provedba se odvija putem Strateškog projekta za podršku inicijativa klastera konkurentnosti, financiranog iz Fonda za regionalni razvoj.

U sklopu Strateškog projekta za podršku inicijativa klastera konkurentnosti u tijeku su aktivnosti analize podtematskog prioritetnog područja ekološki prihvatljivih prometnih rješenja kako bi se hrvatskim tvrtkama ponudile konkretne mjere s ciljem podizanja njihove konkurentnosti na globalnom tržištu, a pod vodstvom i u suradnji sa svjetskim stručnjacima.  Uloga udruga u ovom procesu od iznimnog je značaja kako bi se postigli sinergijski učinci  svih aktivnosti.

Na narednom sastanku razmotrit će se mogućnosti implementacije konkretnih ideja u sektoru pomorstva.

06.10.2017

Održan sastanak na temu: Izmjene Pomorskog zakonika

U Ministarstvu mora prometa i infrastrukture održan je drugi sastanak na temu izmjena Pomorskog zakonika. Raspravljalo se o nekoliko tema:

- Ministarstvo mora prometa i infrastrukture je iznio prijedlog Ministarstvu financija vezan uz ukidanje odredbe o 183 dana i oslobađanju pomoraca u međunarodnoj plovidbi obveze plaćanja poreza (sukladno dopuštenju Europske komisije da se pomorcima može odrediti porezna stopa do "0%").

Potvrdan odgovor još nisu dobili, a novi sastanak na tu temu će se održati 12. listopada u okviru radne grupe – Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, CROSMA, SPH, ...).

Nitko nije dovodio u pitanje da treba mijenjati dosadašnji sustav oporezivanja, ali postoje razlike u pristupu. Predlaže se promjena sadašnjeg sustava kako bi se od poreza izuzeli oboljeli i nezaposleni pomorci, te oni koji radi prvog ukrcaja i odlaska u mirovinu ne bi trebali ispuniti normu od 183 dana.

Alternativa potpunom oslobađanju od poreza je podizanje još uvijek neoporezivog pomorskog dodatka na 1900 kuna čime bi se postigao isti efekt - potpuno oslobođenje od poreznih davanja ili drastično smanjenje istog.

Staž s povećanim trajanjem ("beneficirani radni staž") i sadašnji način tumačenja istog je najkompliciraniji dio i zahtijeva posebnu diskusiju i radnu skupinu koja će se također održati početkom listopada. Iskrivljeno tumačenje koje je trenutno na snazi dovodi do apsurda da pomorac koji koristi "privilegij" staža s povećanim trajanjem dobije manju mirovinu nego pomorac koji ide u mirovinu kao i svi drugi građani RH. Razlog je što mu se ne dodjeljuje dodatak od 27% kao i ostalim umirovljenicima. Idući sastanak o izmjenama Pomorskog zakonika bit će održan 12. listopada.

05.10.2017

81. sjednica Skupštine HUB Mare Nostrum

4. listopada 2017. održana je 81. sjednica Skupštine u prostorijama Uljanik Plovidbe u Puli.

Na Sjednici su nazočili:

Mario Pavić, Tankerska plovidba

Pero Kulaš, Atlantska plovidba

Dragutin Pavletić, Uljanik Plovidba

Branimir Kovačić, Jadroplov

Paolo Visco, Jadranski pomorski servis

Ajka Ševerdija, Rapska plovidba

Mladen Brodarić, Brodospas

David Sopta, Jadrolinija

Damir Roje, Hrvatski registar brodova i

Sandro Vidas, HUB Mare Nostrum 

Gost sjednice: Boško Ercegovac, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

 

Raspravljalo se o stanju na svjetskom brodarskom tržištu, aktualnim pitanjima oko izmjena i dopuna Pomorskog zakonika te Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi.

 

Imenovani su novi članovi komisija Udruge i radnih grupa ECSA-e te su imenovani novi predsjednik i članovi Nadzornog odbora i zamjenik predsjednika Skupštine.

 

Slijedeća sjednica Skupštine održati će se u Zagrebu 13.12.2017. godine u prostorijama Hrvatske udruga brodara Mare Nostrum.

20.09.2017

U Ministarstvu održan sastanak na temu financiranja zelenog brodarstva i novogradnji sredstvima Europske investicijske banke (EIB)

Danas je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan radni sastanak na temu financiranja ekološki prihvatljivog tzv. zelenog brodarstva.

Svrha održavanja današnjeg sastanka bila je prezentacija mogućnosti koje brodarima pruža Program Europske investicijske banke (EIB) za financiranje zelenog brodarstva – engl. Green Shipping Financing Programme, te definiranje budućih aktivnosti u svrhu financiranja zelenog brodarstva i gradnje brodova.

Na sastanku su sudjelovali državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac i pomoćnik ministra Anđelko Petrinić sa suradnicima, direktor Ureda EIB-a u Republici Hrvatskoj Anton Kovačev i predstavnik EIB-a gospodin Mark Clintworth, kao i predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), te hrvatske udruge brodara „Mare Nostrum“.

Nakon uvodne riječi državne tajnice Maje Markovčić – Kostelac, okupljenima se ispred udruge brodara „Mare Nostrum“ obratio gospodin Sandro Vidas koji je održao prezentaciju na temu troškova brodara za ispunjavanje zahtjevnih međunarodnih i europskih standarda vezanih za zaštitu okoliša od onečišćenja s brodova i smanjenje emisija CO2 te njihovih planova za ugradnju potrebne opreme i gradnju novih brodova.  

Sa uvjetima i kriterijima Programa EIB-a prisutne je upoznao Mark Clintworth, savjetnik za brodarstvo u Europskoj investicijskoj banci. Gospodin Clintworth je naglasio da Program zajmova za zeleno brodarstvo - engl. Green Ship Loans omogućava ugradnju opreme odnosno gradnju brodova uz direktne zajmove od EIB-a za veće iznose kao i zajedničke zajmove sa partnerskim komercijalnim bankama za manje iznose, te kako je moguće i kombiniranje sa drugim instrumentima Europske unije (bespovratna sredstva iz fondova EU i zajmovi). U slučaju korištenja Programa garancije za zeleno brodarstvo – engl. Green Shipping Guarantee ključno je smanjenje rizika za komercijalne banke putem jamstva ili novca koje daje EIB.

Slijedom navedene prezentacije od strane EIB-a, kao i činjenice da HBOR već ima Program financiranja brodarstva, te su neki hrvatski brodari već korisnici njihovih kredita, na sastanku je dogovoreno osnivanje Radne skupine koja će izraditi prijedlog načina financiranja zelenog brodarstva u Republici Hrvatskoj koristeći sve dostupne instrumente i izvore financiranja te definirati ulogu države, ako je potrebna. U radnu skupinu će biti uključeni predstavnici HBOR-a, EIB-a, Ministarstva financija i brodara, a ulogu koordinatora će imati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 
 
 
Izvor: http://www.mppi.hr
Prva Prethodna 31 do 35 od 131 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

IBIA Pointers for Problem Fuels: What Should Ship Owners Do?

A significant number of ships have experienced serious operational problems – chiefly sticking/seizing fuel pumps and in some cases filter blockages – after lifting bunker fuels from the US Gulf region since late March and during April/May. Most cases have reportedly been caused by intermediate fuel oils (IFOs) bunkered in the Houston area, though there are indications that similar problems have been caused by fuels bunkered in Panama.

18.06.2018

NAJAVA NASTAVKA PREGOVORA

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum inicirala je nastavak pregovora oko Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce na putničkim brodovima i trajektima.

07.06.2018

84. sjednica Skupštine

U Zagrebu je 18. svibnja  2018. održana 84. sjednica Skupštine, na kojoj je, uz članove Skupštine, kao gost prisustvovao g. Branimir Farkaš Belančić, načelnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

21.05.2018

3. Jadranska konferencija pomorskog prava, 24.-26. svibnja 2018

LINER SHIPS FOR TRANSPORT OF PASSENGERS IN THE ADRIATIC – IMPLEMENTATION OF INTERNATIONAL REGULATIONS ON PROTECTION OF MARINE ENVIRONMENT IN CROATIA

16.05.2018

Zaštita od piratstva na brodovima hrvatske državne pripadnosti

Dana 25. travnja 2018. godine sazvan je sastanak Stručnog povjerenstva u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na kojem su predstavnici Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, predsjednik Skupštine Udruge, g. Mario Pavić i v.d. ravnatelja, g. Sandro Vidas iznijeli prezentaciju o potrebama brodara za zaštitom od oružane pljačke i otmice u jurisdikciji obalnih država Zapadne Afrike.

26.04.2018

11. sjednica Tehničke komisije

U Splitu je u srijedu, 18. travnja 2018. u  prostorijama Hrvatskog registra brodova održana  11. sjednica Tehničke komisije HUB Mare Nostrum.

19.04.2018
  • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
    MARE NOSTRUM
  • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
  • + 385 (0)1 6525-370
  • + 385 (0)1 6525-371
  • Žiro racun: 2340009- 1100202761
  • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
  • OIB: 32333984326