HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

06.12.2016

5. prosinca 2016. održana svečana dodjela Plave vrpce Vjesnika

U opatijskom hotelu Royal je održana 5. prosinca 2016. svečana dodjela Plave vrpce Vjesnika, priznanja hrabrim pomorcima u pojedinačnoj i momčadskoj kategoriji.

Posada tankera Vinjerac Tankerske plovidbe iz Zadra dobitnik je u momčadskoj konkurenciji, kao i emisija Hrvatskog radija Pomorska večer.

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2016. u pojedinačnoj konkurenciji je Porečanin Marijan Babić. 

Svima koji žive s morem i od mora, te hrabrim dobitnicima Plave vrpce Vjesnika čestitamo blagdan njihovog zaštitnika sv. Nikole!

17.11.2016

Croatia - GloBallast National Global Industry Alliance (GIA) Conference on Ballast Water Management

1. Hrvatska Konferencija o upravljanju brodskim balastnim vodama

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum u suradnji s Međunarodnom pomorskom organizacijom (IMO) organizirali su međunarodnu Konferenciju o upravljanju brodskim balastnim vodama koja se održala u Zagrebu 14. - 15. studenog 2016. godine.

Konferenciju je otvorio zamjenik ministra, g. Miro Škrgatić te pozdravio sve nazočne i objasnio važnost upravljanja brodskim balastnim vodama za naše more.

Hrvatska je vodeća zemlja članica od 2008. godine unutar Globallast  programa Međunarodne pomorske organizacije (IMO )i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koji za cilj ima osigurati pomoć državama u smanjenju prijenosa štetnih organizama putem brodskih balastnih voda i taloga.

Važno je istaknuti intenzitet diskusije koja se vodila između predstavnika brodara (ICS, Interferry, CSA), proizvođača BWMS opreme (Alfa Laval, Optimarin, PanAsia, Ecochlor), biologa, klasifikacijskih društva, predstavnika administracije i ostalih predavača sa svjetske razine koji su sudionicima prikazali najnovije vijesti i ekspertizu u upravljanju balastnim vodama i sedimentima.

Prezentacije možete preuzeti ovdje:

Prezentacije

PanAsia Presentation (1.5GB):   link

Ovako važnu vijest možete pronaći i na naslovnici stranice Međunarodne pomorske organizacije.

14.11.2016

Slavimo 25. obljetnicu Hrvatske Udruge Brodara Mare Nostrum

Zahvaljujemo svima na podršci i radu

Povodom 25. godišnjice osnivanja Mare Nostruma u Muzeju Mimara dana 16.11.2016. s početkom u 19h organizirana je proslava na kojoj su nam se pridružile naše članice, poslovni partneri te predstavnici i ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  g. Oleg Butković, kao izaslanik predsjednika Vlade g. Andreja Plenkovića.

29.09.2016

74. sjednica Skupštine Mare Nostrum

U srijedu 28. rujna 2016. u prostorijama Jadroplov d.d.-a održana je 74. sjednica Skupštine HUB Mare Nostruma.

 

Na sjednici se raspravljalo o stanju na brodarskom tržištu, aktualnim pitanjima uz definiranje strategije prema novoj Vladi RH, o prijedlozima za poboljšanje linijskog obalnog putničkog prijevoza, Međunarodnoj konvenciji o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama i talozima, 2004. i ostalim važnim pomorskim temama.

28.09.2016

U luci Rijeka obavljeno demonstracijsko uzorkovanje balastnih voda

 

Višegodišnji napori međunarodne pomorske zajednice da ublaži prijetnje, rizike i opasnosti koji proizlaze iz prijenosa vodenih organizama i patogena putem balastnih voda kulminirali su 13. veljače 2004. godine kada je na Međunarodnoj konferenciji o upravljanju brodskih balastnih voda i taloga, održanoj u sjedištu Međunarodne pomorske organizacije (IMO) u Londonu, 13. veljače 2004. godine, konsenzusom usvojena Međunarodna konvencija o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama i talozima, 2004.

 

Konvencija o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama predstavlja najznačajniji međunarodni instrument usmjeren na sprečavanje širenja morskih organizama i patogena putem balastnih voda kroz postupke upravljanja i kontrole brodskog vodenog balasta.

 

Republika Hrvatska pristupila je rješavanju problema prijenosa organizama putem balastnih voda kroz niz aktivnosti, prvenstveno, donošenjem Pravilnika o upravljanju i nadzoru vodenog balasta („Narodne novine“ br. 55/07), a kasnije i Pravilnika o upravljanju i nadzoru balastnih voda(„Narodne novine“ br. 128/12), kojim su propisane mjere upravljanja balastnim vodama te uveden obavezni sustav izvješćivanja podrijetla i količina balastnih voda koje se prevoze na brodovima koji uplovljavaju u hrvatske luke.

 

Nadalje, Hrvatski sabor je na sjednici 30. travnja 2010. godine donio Odluku o proglašenju Zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama i talozima iz 2004. godine.

 

Time je Republika Hrvatska, ratifikacijom BWM Konvencije, dala jasan znak o svojoj opredijeljenosti za razvoj pomorstva na temeljima zaštite okoliša i održivog očuvanja prirodnih staništa.

 

Na međunarodnoj razini, Republika Hrvatska od 2007. godine djeluje kao „Država Vodeći Partner̋u mediteranskoj regiji međunarodnog projekta, Globalnog fonda za zaštitu okoliša, Programa ujedinjenih naroda za razvoj i Međunarodne pomorske organizacije „GloBalast Partnerstvo 2007-2012“ (GEF-UNDP-IMO GloBallast Partnership Project),te je jedna od inicijatora izrade Sredozemne strategije upravljanja balastnim vodama i invazivnim vrstama kojom se želi osigurati što učinkovitija primjena svih mjera koje propisuje BWM Konvencija.

 

Kao svojevrsni nastavak gore započetih aktivnosti u pogledu učinkovitijeg nadzora i upravljanja brodskih balastnih voda Republika Hrvatska kroz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture unatrag tri godine u svojstvu projektnog partnera sudjeluje u provedbi Europskog IPA Adriatic projekta “BALLAST WATER MANAGEMENT SYSTEM FOR ADRIATIC SEA PROTECTION“ akronima BALMAS.

 

Ovaj europski projekt svojim se aktivnostima naslanja na učinkovitu primjenu Ballast water management konvencije na Jadranu, a ujedno aktivnostima nastoji smanjiti rizik od unosa štetnih morskih organizama i patogena. U projektu čija je vrijednost veća od 6 milijuna EUR a koji se realizira u okviru IPA ADRIATIC programa sudjeluje više od 20 projektnih partnera. Više o samom projektu možete naći na službenim stranicama projekta i to pod http://www.balmas.eu/

 

Jedna od aktivnosti ovog projekta podrazumijevala je i nabavku opreme za uzorkovanje i analizu sadržaja balastnih voda koja je od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture nabavljena početkom ovog mjeseca te kasnije ustupljena na korištenje inspektorima Lučke kapetanije Pula, Rijeka, Šibenik, Split i Ploče.

 

U sklopu navedene aktivnosti 27.rujna 2016. godine na brodu u luci Rijeka obavljeno je demonstracijsko uzorkovanje balastnih voda kojim se željelo pokazati postupak njezine primjene i učinkovitosti. Slično demonstracijsko uzorkovanje predviđeno je i 29. rujna 2016. godine u luci Ploče za inspektore lučkih kapetanija koji dolaze iz južnog dijela Jadrana.

 

Na demonstracijskom uzorkovanju sudjelovali su članovi projektnog tima iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Pomorskog fakulteta u Rijeci,  Instituta Ruđer Bošković, Centra za istraživanje mora iz Rovinj te PSC inspektori Lučke kapetanije Rijeka i Senj pri čemu su djelatnici Centra za istraživanje mora demonstrirali postupak uzorkovanja balastnih voda s ciljem provjere zadovoljavanja standarda D-1 i D-2 sukladno odredbama Međunarodne konvencije o nadzoru upravljanja brodskim balastnim vodama i talozima iz 2004.

 

Obzirom da Konvencija o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodamastupa na snagu 8. rujna 2017. godine predstavljena aktivnost je imala za cilj prikazati trenutne mogućnosti provjere balastnih voda na brodovima u Republici Hrvatskoj te ukazati na potrebne dodatne aktivnosti koje će se trebati napraviti u slijedećem periodu, a kako bi se u potpunosti zadovoljili zahtjevi Konvencije u trenutku njezine pune primjene.

Prva Prethodna 26 do 30 od 102 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

Brod zgnječen u nezapamćenoj nesreći u Uljaniku u vlasništvu je Brodospasa, Splićani će u Pulu poslati višemilijunski odštetni zahtjev

14.11.2017

Provedba Strategije pametne specijalizacije (S3)- sastanak HUB Mare Nostrum i CIRAZ- a

U četvrtak, 28. rujna 2017. v. d. ravnatelja HUM Mare Nostrum, Sandro Vidas održao je sastanak s predstavnicom Centra za industrijski razvoj Hrvatske gospodarske komore, Helenom Đerek i Dijanom Varlec iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK.

06.10.2017

Održan sastanak na temu: Izmjene Pomorskog zakonika

06.10.2017

81. sjednica Skupštine HUB Mare Nostrum

  4. listopada 2017. održana je 81. sjednica Skupštine u prostorijama Uljanik Plovidbe u Puli.

05.10.2017

U Ministarstvu održan sastanak na temu financiranja zelenog brodarstva i novogradnji sredstvima Europske investicijske banke (EIB)

20.09.2017

TANKERSKA U KOREJI PREUZELA NOVI TANKER "Frankopan" se vratio u zadarsku flotu - kuma mu je unuka legendarnog direktora Vlatka Paša Bašić

19.09.2017

VELIKA ZADARSKA INVESTICIJA: Tankerska u Koreji gradi dva nova broda vrijedna 104 milijuna dolara!

18.09.2017

U kraljevičkom brodogradilištu svečano porinut ponos Rapske plovidbe - trajekt "Četiri zvonika"

18.09.2017

Hrvatski registar brodova- verifikator za ocjenjivanje planova praćenja CO2 iz pomorstva

06.09.2017

Mala plava knjiga o balastnim vodama

Mala plava knjiga o balastnim vodama 

Malu plavu knjigu o balastnim vodama  je inicirala Danska udruga brodara te razvila tvrtka LITEHAUZ donacijom Danskog pomorskog fonda.

 



 

05.09.2017

Sjednica Tehničke komisije HUB Mare Nostrum

U Splitu, u prostorijama Hrvatskog registra brodova će se 19. srpnja 2017. održati sjednica Tehničke komisije HUB Mare Nostrum, na kojoj će se raspravljati o primjeni MRV Uredbe, koja kreće od 1. kolovoza 2017. godine stoga će naši brodari od predstavnika HRB-a dobiti zadnje informacije vezane uz izvještavanje CO2 emisija.

Osim toga, članovima komisije bit će podnesena izvješća

 •  sa 98. sjednice  Maritime Safety Committee (MSC), 
 • sa 71. sjednice Marine Environment Protection Committee (MEPC) 
 •  te izvješća o Green Shipping Programe Loan (EIB-a).
12.07.2017

Predstavnici HUB Mare Nostrum učestvovati će na radnim sastancima radnih podskupina Ministarstva mora, prometa i infrastrukture:

 • 17. srpnja 2017. s početkom u 11 sati na temu uređenja pitanja koncesija na pomorskom dobru, dodjele koncesija na zahtjev, izdavanja koncesijskih odobrenje i odobrenja za posebnu upotrebu pomorskog dobra
 •  18. srpnja 2017. s početkom u 11 sati na temu uređenja statusa sportskih luka
 •  18. srpnja 2017. s početkom u 14 sati na temu uređenja statusa županijskih i lokalnih luka otvorenih za javni promet

 

12.07.2017

Piratstvo i oružane pljačke brodova

International Maritime Bureau (IMB), specijalni odjel International Chamber of Commerce (ICC) objavio je izvješće pod nazivom: Piratstvo i oružane pljačke brodova za razdoblje od 1.1. – 30.6. 2017

 

 

 

 

12.07.2017

Objava Zakona

U Narodnim novinama broj 61/2017. objavljen je Zakon o provedbi Uredbe (EU) 2015/757 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2015. o praćenju emisija ugljikova dioksida iz pomorskog prometa, izvješćivanju o njima i njihovoj verifikaciji te o izmjeni Direktive 2009/16/EZ.

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_06_61_1379.html

 

 

 

 

29.06.2017

Pregovori oko NKU za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi

U Zadru, u prostorijama Tankerske plovidbe, je 20. lipnja 2017. održan sastanak na kojemu su pregovarački odbori Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum i Sindikata pomoraca Hrvatske raspravljali o izmjenama i dopunama NKU za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

21.06.2017

Sjednica pregovaračkih odbora Sindikata pomoraca Hrvatske i HUB Mare Nostrum za kolektivno pregovaranje oko NKU za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi

25.05.2017

Stručno povjerenstvo za izradu nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika

Stručno povjerenstvo, u čijem radu sudjeluju i predstavnici HUB Mare Nostrum, će raditi u radnim skupinama za izradu nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika.

25.05.2017

4. Dan karijera Pomorskog fakulteta u Rijeci

Dan karijera, na kojem su ove godine izlagale pedeset i dvije tvrtke, otvorio je gosp. Anđelko Petrinić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, inače bivši student Pomorskog fakulteta.

25.05.2017

Brodosplitov adut predstavlja se na sajmu u Abu Dhabiju

22.02.2017

Jadrolinija slavi 70. rođendan

...čestitke...

20.01.2017

Croatia - GloBallast National Global Industry Alliance (GIA) Conference on Ballast Water Management

17.11.2016
 • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
  MARE NOSTRUM
 • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
 • + 385 (0)1 6525-370
 • + 385 (0)1 6525-371
 • Žiro racun: 2340009- 1100202761
 • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
 • OIB: 32333984326