HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

05.12.2018

Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe u Zadru

Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe u Zadru

 

ZADAR – Svečano obilježavanje ovogodišnjih ‘Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe‘, posvećeno hrvatskom pomorstvu i unutarnjoj plovidbi i svim segmentima hrvatskog pomorskog sektora, ove godine održavat će se tijekom predstojeća dva dana u Zadru, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Nakon simboličnog polaganja vijenca u more za sve nestale pomorce, sutra počinje bogat prigodni program, ispunjen raznovrsnim sadržajima iz domene pomorstva, pomorske kulture, obrazovanja i znanosti te pomorskih običaja i vještina, nastavno svečanosti polaganja vijenaca odvijat će se po predviđenom redoslijedu i na različitim lokacijama:

 • Pripetavanja brodskih kuhara‘ u dvorištu Turističkog informativnog centra Zadar (Palača Cedulin), s početkom u 10.00 sati, uz predviđeno trajanje programa do 14.00 sati, gdje će svi građani moći besplatno kušati pripremljene ukusne morske specijalitete;
 • u vremenu od 10.30 do 11.00 sati u Pomorskoj školi Zadar (Ante Kuzmanića 1), održat će se predstavljanje ‘Projekta Ministarstva za nabavu opreme‘, u okviru kojega će Pomorska škola Zadar otvoriti svoja vrata te svima zainteresiranim posjetiteljima pokazati novo nabavljenu nastavnu opremu;
 • u 11.00 sati, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, započet će program pod nazivom ‘Natjecanje studenata pomorskih fakulteta‘ na temu ‘Kako vidim hrvatsko pomorstvo u narednom petogodišnjem razdoblju?‘. Natjecanju studenata nazočit će državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac, a program će se održavati u prostorijama Zadarskog sveučilišta (Ulica Mihovila Pavlinovića 1), a predviđeno vrijeme trajanja programa je do 12.45 sati dok v.d. ravnatelja Sandro Vidas sudjeluje u žiriju natjecanja.

Vrhunac događanja prvoga dana programa bit će Svečana akademija, u sklopu koje će ministar Oleg Butković, sa suradnicima ispred resornog Ministarstva dodijeliti priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, koji su dali poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe. Svečanost će biti upriličena u Arsenalu (Trg tri bunara 1), s početkom u 19.30 sati, izvještava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

29.11.2018

Održana sjednica Tehničke komisije

Na sjednici je raspravljano o:

 1. Izvješću sa 73. sjednice MEPC-a
 2. Program rada za 2019. godinu
 3. Global Sulphur Cap 2020.
 4. Inicijativa za LIFE program
 5. Inicijativa za program istraživanja i razvoja u poduzećima - primjena ukapljenog vodika
 6. Projekt GUTTA – predstavljanje projekta, Sveučilište u Zadru i Udruga

23.11.2018

Održana 4. sjednica Komisije za pravna pitanja i osiguranje

Održana 4. sjednica Komisije za pravna pitanja i osiguranje

14. studenog 2018. održana je 4. sjednica Komisije za pravna pitanja i osiguranje na kojoj su razmatrane sljedeće točke dnevnog reda:

 1. Izmjene i dopune Pomorskog zakonika
 2. Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova
 3. Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama
 4. Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu
 5. Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave
 6. Program rada za 2019. godinu

Kako se predviđa da prijedlog Izmjena i dopuna Pomorskog zakonika bude na dnevnom redu Vlade 12. prosinca 2018., koja šalje konačni prijedlog na usvajanje Saboru Republike Hrvatske, raspravljano je o preostalim pitanjima vezanim za Pomorski zakonik: porez po tonaži, definiciji putovanja jahte i pitanje raspreme.

 

O Pravilniku o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova ukazano je na problem nevjerodostojnosti izjava liječnika obiteljske medicine o zdravstvenom stanju pomoraca, što brodarima izaziva velike materijalne i druge probleme radi specifičnosti rada i života na brodu.

Predloženo je da se inicira izmjena Pravilnika o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova te da se oformi radna skupina za izmjenu  Pravilnika. Također je napomenuto da se psihološko testiranje pomoraca radi samo pri zapošljavanju, što nije dostatno, a također je potrebno inicirati i promjenu testova pri Komori psihologa

Vezano uz prijedlog  Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama iz rujna 2018., istaknuto je da je  prijedlog Zakona preliberalan na uštrb kvalitete tržišta i poslovanja naših brodara te da bi se kroz predmetni Zakon trebalo riješiti pitanje priveza i odveza jer je najavljeno za 2019. plaćanje usluge priveza i odveza lučkim kapetanijama pri svakom ticanju u obalno linijskom pomorskom prometu.

Prijedlog će se dopuniti s prijedlogom dodatka članka vezanim uz buku u lukama i izmjenama i dopunama čl. 149. ZPDML koji definira usluge priveza i odveza. Kompletiran nacrt prijedloga i izmjena ZPDML usuglasiti će se sa članicama te dostaviti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Vezano za Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu ove godine se predviđa ukidanje Agencija za obalni linijski pomorski promet, a ostale izmjene su predviđene u 2019. godini. Rasprava i potencijalne izmjene i dopune Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i Pravilnika o uvjetima za obavljanje pomorske kabotaže u Republici Hrvatskoj, biti će uvrštene u Program rada za 2019. godinu Komisije za pravna pitanja i osiguranje.

22.10.2018

SVEČANO OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA RJEŠAVANJA SUKOBA I DODJELA MEDIJACIJSKIH NAGRADA

Hrvatska udruga za mirenje je tijekom 6. Tjedna mirenja tradicionalno 18. listopada 2018. obilježila Svjetski dan rješavanja konflikata ili sukoba – „World Conflict Resolution Day“ u hotelu Panorama Zagreb.

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum zaprimila je ''Medijacijsku nagradu za udrugu poslodavaca 2018.''

Tema panela bila je „Medijacija – pogled u budućnost“. Moderator je bio Srđan Šimac, dok su panelisti bili:

Dalibor Čajkovski, odvjetnik u Rijeci i izmiritelj,

Darija Knez Grbčić, sutkinja i voditeljica Službe za mirenje Općinskog suda u Rijeci,

Petar Petrić, odvjetnik u Zagrebu i izmiritelj, predsjednik Nadzornog odbora HUM-a,

Anda Kostijal, dipl. iur., viša stručna savjetnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta RH,

Dalibor Ružić, dipl. iur. predsjednik Povjerenstva za alternativne načine rješavanja sporova u Ministarstvu pravosuđa RH,

Branka Sremac, direktorica Sektora pravnih poslova i upravljanja ljudskim resursima – Croatia Airlines d.d.

19.10.2018

Održana sjednica Skupštine

19. listopada 2018. godine u prostorijama Hrvatske brodogradnje Jadranbrod, održana je 85. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, na kojoj je uz članove prisustvovao g. Branimir Belančić Farkaš, načelnik sektora pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Na sjednici se raspravljalo o stanju na brodarskom tržištu, internim aktivnostima Udruge te pripremi za novo financijsko razdoblje u 2019. godini.

Predstavljen je projekt GUTTA  na kojem Udruga sudjeluje u 2019. godini na programu suradnje Italija Hrvatska VA.

Prva Prethodna 16 do 20 od 164 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

Održana 88. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

Dana 17. svibnja 2019. održana je 88. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum u Zagrebu.

17.05.2019

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum na Danu karijera Pomorskog fakulteta u Rijeci

U srijedu, 15. svibnja 2019. Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum sudjelovala je na Danu karijera Pomorskog fakulteta u Rijeci gdje je uputila na mogućnosti zapošljavanja kod svojih članica brodara.

16.05.2019

Održana 51. sjednica Financijske komisije Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine održana je 51. sjednica Financijske komisije Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum u prostorijama Udruge. 

10.05.2019

Po prvi put održani pregovori oko Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce iz trećih zemalja na brodovima hrvatske zastave

U četvrtak, 25. travnja 2019. godine u Zagrebu u prostorijama HUB Mare Nostrum, održan je sastanak prve sjednice pregovaračkih odbora za pomorce iz trećih zemalja na brodovima hrvatske zastave u međunarodnoj plovidbi.

26.04.2019

Sretan Uskrs!

18.04.2019
 • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
  MARE NOSTRUM
 • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
 • + 385 (0)1 6525-370
 • + 385 (0)1 6525-371
 • Žiro racun: 2340009- 1100202761
 • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
 • OIB: 32333984326