HRVATSKA UDRUGA BRODARA MARE NOSTRUM

Događanja

 

16.11.2017

Sastanak radne grupe za upis brodova

16. studenog 2017. održat će se u Zadru, u prostorijama Tankerske plovidbe, sastanak radne grupe za upis brodova radi izrade Izmjena i dopuna Pomorskog zakonika u dijelu koji se tiče upisa brodova radi pripreme dijelova nacrta zakonskog teksta.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je najavilo sastanak Stručnog povjerenstva 22. i 23. studenog 2017.

14.11.2017

Brod zgnječen u nezapamćenoj nesreći u Uljaniku u vlasništvu je Brodospasa, Splićani će u Pulu poslati višemilijunski odštetni zahtjev

Brod za prijevoz posade "Silni" iz flote splitskog "Brodospasa" u ponedjeljak nije izdržao nalet ploveće samopodizne platforme "Helios" koja se pod snažnim refulima bure otrgnula s veza u pulskom brodogradilištu "Uljanik" i otplutala do južnog dijela najveće istarske luke.

Srećom, nitko nije ozlijeđen, ali Silni ostao je potpuno spljošten i ubrzo potom je potonuo uz operativnu obalu nakon sraza s Golijatom koji se gradi za belgijskog naručitelja čiji kobni pohod nije uspjela spriječiti ni posada škverskog tegljača koja je pokušala udaljiti brodove.

Drama u Uljaniku: jaka bura otkinula konope 'Apolla', metalna grdosija udarila u mul i zgnječila brod do sebe

Time je "Brodospas" vjerojatno ostao bez jednog od dvojice "blizanaca" namijenjenih prijevozu posada na platforme izgrađenih prije desetak godina u Nizozemskoj, čija je pojedinačna vrijednost iznosila 4 milijuna dolara. Za očekivati je da će splitska privatna kompanija ispostaviti "Uljaniku" višemilijunski odštetni zahtjev.

"Silni" je uz "Junaka" već godinama angažiran za prijevoz ljudi između Pule, te plinskih i naftnih platformi u akvatoriju južno od Istre. Brod je dug 35,95 metara, do havarije je bio širok 7,33 metra, može primiti 30 putnika, a na njemu je angažirano šest članova posade.

   

 

 

06.10.2017

Provedba Strategije pametne specijalizacije (S3)- sastanak HUB Mare Nostrum i CIRAZ- a

Povod sastanku su aktivnosti, koje provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom kroz Centar za industrijski razvoj (CIRAZ) kao partnerskom institucijom, vezane za provedbu Strategije pametne specijalizacije (S3). Provedba se odvija putem Strateškog projekta za podršku inicijativa klastera konkurentnosti, financiranog iz Fonda za regionalni razvoj.

U sklopu Strateškog projekta za podršku inicijativa klastera konkurentnosti u tijeku su aktivnosti analize podtematskog prioritetnog područja ekološki prihvatljivih prometnih rješenja kako bi se hrvatskim tvrtkama ponudile konkretne mjere s ciljem podizanja njihove konkurentnosti na globalnom tržištu, a pod vodstvom i u suradnji sa svjetskim stručnjacima.  Uloga udruga u ovom procesu od iznimnog je značaja kako bi se postigli sinergijski učinci  svih aktivnosti.

Na narednom sastanku razmotrit će se mogućnosti implementacije konkretnih ideja u sektoru pomorstva.

06.10.2017

Održan sastanak na temu: Izmjene Pomorskog zakonika

U Ministarstvu mora prometa i infrastrukture održan je drugi sastanak na temu izmjena Pomorskog zakonika. Raspravljalo se o nekoliko tema:

- Ministarstvo mora prometa i infrastrukture je iznio prijedlog Ministarstvu financija vezan uz ukidanje odredbe o 183 dana i oslobađanju pomoraca u međunarodnoj plovidbi obveze plaćanja poreza (sukladno dopuštenju Europske komisije da se pomorcima može odrediti porezna stopa do "0%").

Potvrdan odgovor još nisu dobili, a novi sastanak na tu temu će se održati 12. listopada u okviru radne grupe – Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, CROSMA, SPH, ...).

Nitko nije dovodio u pitanje da treba mijenjati dosadašnji sustav oporezivanja, ali postoje razlike u pristupu. Predlaže se promjena sadašnjeg sustava kako bi se od poreza izuzeli oboljeli i nezaposleni pomorci, te oni koji radi prvog ukrcaja i odlaska u mirovinu ne bi trebali ispuniti normu od 183 dana.

Alternativa potpunom oslobađanju od poreza je podizanje još uvijek neoporezivog pomorskog dodatka na 1900 kuna čime bi se postigao isti efekt - potpuno oslobođenje od poreznih davanja ili drastično smanjenje istog.

Staž s povećanim trajanjem ("beneficirani radni staž") i sadašnji način tumačenja istog je najkompliciraniji dio i zahtijeva posebnu diskusiju i radnu skupinu koja će se također održati početkom listopada. Iskrivljeno tumačenje koje je trenutno na snazi dovodi do apsurda da pomorac koji koristi "privilegij" staža s povećanim trajanjem dobije manju mirovinu nego pomorac koji ide u mirovinu kao i svi drugi građani RH. Razlog je što mu se ne dodjeljuje dodatak od 27% kao i ostalim umirovljenicima. Idući sastanak o izmjenama Pomorskog zakonika bit će održan 12. listopada.

05.10.2017

81. sjednica Skupštine HUB Mare Nostrum

4. listopada 2017. održana je 81. sjednica Skupštine u prostorijama Uljanik Plovidbe u Puli.

Na Sjednici su nazočili:

Mario Pavić, Tankerska plovidba

Pero Kulaš, Atlantska plovidba

Dragutin Pavletić, Uljanik Plovidba

Branimir Kovačić, Jadroplov

Paolo Visco, Jadranski pomorski servis

Ajka Ševerdija, Rapska plovidba

Mladen Brodarić, Brodospas

David Sopta, Jadrolinija

Damir Roje, Hrvatski registar brodova i

Sandro Vidas, HUB Mare Nostrum 

Gost sjednice: Boško Ercegovac, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

 

Raspravljalo se o stanju na svjetskom brodarskom tržištu, aktualnim pitanjima oko izmjena i dopuna Pomorskog zakonika te Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi.

 

Imenovani su novi članovi komisija Udruge i radnih grupa ECSA-e te su imenovani novi predsjednik i članovi Nadzornog odbora i zamjenik predsjednika Skupštine.

 

Slijedeća sjednica Skupštine održati će se u Zagrebu 13.12.2017. godine u prostorijama Hrvatske udruga brodara Mare Nostrum.

Prva Prethodna 11 do 15 od 113 događanja Sljedeća Zadnja

Najave i obavijesti

Nova novost

19.01.2018

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održana Konferencija o digitalizaciji pomorskog prometa

18.01.2018

Za trajektnu liniju Zadar – Preko od svibnja se čeka na suglasnost Europske komisije

16.01.2018

Blagoslovljen Božić

25.12.2017

Svečana sjednica Financijske i Tehničke komisije HUB Mare Nostrum

22.12.2017

TRADICIONALNE NAGRADE Atlantska plovidba proslavila 62. rođendan

Atlantska plovidba d.d. obilježila je ovog petka svoj 62. rođendan. Svečanost je uveličalo tradicionalno uručenje Nagrade ‘Dobro more’ najvjernijim pomorcima i radnicima ove kompanije koji ove godine navršavaju čak 30 godina neprekidnog rada u Društvu.

15.12.2017

82. sjednica Skupštine

 

Dana 13. prosinca 2017. održana je u prostorijama HUB Mare Nostrum 82. sjednica Skupštine Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, na kojoj su, uz članove Skupštine, kao gosti nazočiligđa Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica i g. Siniša Orlić, pomoćnik ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

15.12.2017

Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe

U Konferencijskom parku u Opatiji, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održano je otvorenje Konferencije o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi - vizije razvoja.Konferenciji su, uz brojne uzvanike, prisustvovali premijer Andrej Plenković i župan Zlatko Komadina.

08.12.2017

Jadrolinija slavi 70. rođendan i kreće u obnovu flote

Najveći hrvatski putnički brodar Jadrolinija slavi 70 godina od osnutka, a u jubilarnoj godini nastavlja pozitivne trendove te je u jedanaest ovogodišnjih mjeseci prevezla je 11,8 milijuna putnika i 2,9 milijuna vozila, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje prosječno 7 posto više.

Brod Marko Polo

05.12.2017

17. sjednica Kadrovske komisije HUB Mare Nostrum

17.11.2017
  • HRVATSKA UDRUGA BRODARA
    MARE NOSTRUM
  • Avenija V. Holjevca 20, 10020 Zagreb
  • + 385 (0)1 6525-370
  • + 385 (0)1 6525-371
  • Žiro racun: 2340009- 1100202761
  • IBAN: HR10 2340 0091 1002 0276 1
  • OIB: 32333984326